Затягат ли кредитите за българина? Говори шефът на БНБ. Евентуално затягане

...
Затягат ли кредитите за българина? Говори шефът на БНБ. Евентуално затягане
Коментари Харесай

Затягат ли кредитите за българина? Говори шефът на БНБ


Затягат ли заемите за българина? Говори шефът на Българска народна банка. Евентуално стягане на кредитирането на семействата може да има след разбор на данните за първото тримесечие на тази година. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев. По думите му, към такива ограничения ще се подходи доста деликатно:
“Трябва да се има поради,
че това е решение, което не зависи единствено от нас. То зависи от нашите сътрудници, с които обсъждаме въпросите на българското участие. Освен това би трябвало да се има поради, че проектът за приемането на еврото, който беше признат, в действителност е направен на база на целева дата 1 януари 2025.

Аз не мисля, че е доста продуктивно в този момент да се фокусираме върху датата. По-скоро фокусът би трябвало да бъде върху това,
което би трябвало да бъде направено ”.
Управителят на Българска народна банка сподели още, че в случай че България желае да промени датата, на която желае да влезе в Еврозоната, от 1 януари следващата година на друга, би трябвало да договаря с европейските си сътрудници.

Според Димитър Радев, индикативната дата остава началото на идната година:  “Всичко зависи от резултатите, т.е. данните, които чакаме да постъпят за януари, февруари,  март месец. Освен това би трябвало да се има поради,
че ние гледаме комплекс от индикатори,
т.е. не гледаме единствено растежа на ипотеките, а гледаме доста други неща, да вземем за пример по какъв начин сходна мярка ще отрази общо на стопанската система на, икономическата интензивност. Това решение ще бъде взето доста деликатно и то ще бъде взето на база на постъпващите данни ”.
Преди дни министър председателят Николай Денков
съобщи, че България договаря индикаторът за инфлацията, преди приемането на еврото, да бъде оценен по-късно през годината. Той добави, че датата 1 януари 2025 година за влизането ни в еврозоната не е „ сакрална “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР